ATIK SU ARITMA TESÄ°SLERÄ°

 

Atık Su Nedir?
Atık Su Arıtma: Nedir?


Atık Su :Evlerden, sanayi tesislerinden farklı ticari işletmelerden, kurumlardan ve benzer binalardan kullanıldıktan sonra boşaltılan sular atık su olarak tanımlanmaktadır.

Atık Su Arıtma: Suların çeşitli kullanımlar sonucunda atık su haline dönüşerek yitirdikleri fiziksel, kimyasal ve bakteri biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını tekrar kazandırabilmek, ve boşaltıldıkları alıcı ortamın doğal fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özelliklerini değiştirmeyecek hale getirebilmek için uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma işlemlerinin birini veya birkaçına atık su arıtma adı verilmektedir. Atık suyun niteliğine göre kullanılacak arıtma prosesleri de farklılık göstermektedir. Atık su içerisinde bulunan çözünmüş organik maddelerin bakteriyolojik faaliyetler sonucu giderilmesi için biyolojik arıtma tesisi, atık su içerisinde çözünmüş veya askıda bulunan ve gravitasyonla(yerçekimi etkisi ile) çökelmeyen maddelerin çökeltilerek sudan uzaklaştırılması için kimyasal atık su arıtma tesisi, suyun içerisinde bulunan ve kendiliğinden çökebilen katı maddelerin atık sudan uzaklaştırılması için fiziksel atık su arıtma tesisi tercih edilmelidir. Bu prosesler ayrı ayrı kullanılabileceği gibi birbiri ardına gelecek şekilde de kullanılarak arıtma tesisi kurulabilir.

Atık su arıtılması pahalı bir sistem işletilmesi ise emek isteyen bir yatırımdır. Bu nedenle atık su arıtma tesisi yapılması planlanırken göz önüne alınması gereken kriterler mevcuttur. Atık su arıtma tesisi kurarken arıtma prosesi, işletim maliyetleri,arıtma tesisinin yapımında kullanılan ekipman ve imalat kalitesi arıtma tesisi için belirleyici parametrelerdir. Paket arıtma tesisleri foseptik kullanan ve vidanjörle çekim yapılan tesislerde kısa zamanda kendini amorti etmektedir.Paket Atık su Arıtma ünitesi foseptik kullanımından daha sağlıklı bir çözümdür.Paket atık su arıtma sisteminden çıkan arıtılmış su bahçe sulama sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Paket atık su arıtma sisteminde elektrik tüketimi kesikli arıtma prosesi sayesinde minimuma indirilmiştir.Bütün bu etmenler göz önüne alınarak arıtma tesisi kurularak sistemin çalıştırılması planlanmalıdır. Atık su arıtma tesisi kurulurken alet ve ekipman seçimine büyük önem verilmelidir. Atık su veya pis su kullanılan ekipmanlarda bozulmalara ve çürümeler ve tıkanmalara neden olmaktadır. Eğer kaliteli ve dayanıklı teçhizat seçilmemiş ise kısa sürede aşınmalar ve bozulmalar başlayacaktır. Bu durum kısa zaman içinde alet ve ekipmanın yenilenmesine neden olacaktır. Atık su arıtma proseslerinin veya proses kombinasyonlarının seçimi aşağıdaki kriterler dikkate alınarak yapılmalıdır.

Atık Su Karakteri: Bu, kirleticinin askıda,koloidal veya çözünmüş, biyolojik parçalanabilen gibi hangi formda olduğunu ve toksisitesini kapsamalıdır.



Çıkış Suyu Kalitesi: Çıkış suyunun zehirlilik (bioassay) deney sonuçları gibi ileriye yönelik istenebilecek de şarj kısıtlamalarına da planlamada yer verilmelidir. Herhangi atık su arıtma problemi için mevcut yer ve maliyet, istenen arıtma verimine çoğu zaman bir veya daha fazla arıtım kombinasyonu ile ulaşılabilir. Ancak bu seçeneklerden yalnızca bir tanesi en ekonomiktir. Bu nedenle proses tasarımına geçemeden önce detaylı bir fizibilite analizi yapılmalıdır.

Atık Su Arıtma Çeşitleri: Farklı kaynaklardan çeşitli yapıda atık sular oluşmaktadır. Konutlardan ve iş yerlerinden kaynaklı evsel atık sular için evsel atık su arıtma tesis,üretim proseslerinden kaynaklı atık sular için endüstriyel atık su arıtma tesisleri kullanılmaktadır.